Mattelart i l’esperança de les paraules

El poder de les paraules és increïble. Els mitjans de comunicació juguen amb les paraules. Els estudiosos de la comunicació juguen amb paraules. Els individus juguem amb les paraules. Dir tant amb tan poc, segons quins mots escollim, com els articulem… tot plegat diu molt de nosaltres mateixos, i de la societat en què vivim (o creiem).

Imatge

A mode nietzschà, Mattelart planteja les connotacions de categories redundants com “La Societat de la Informació” o “La societat del Coneixement”, obrint-nos una perspectiva amplia sobre allò que els teòrics sovint s’obliden de dir. En ambdós casos les paraules ens dibuixen la comunicació massiva, plena de prejudicis, on la jerarquització és una part fonamental. Tan el concepte d’informació com el de coneixement van lligades a un procés unidireccional, on el missatge es transmet de manera vertical, de dalt a baix; el de baix ha d’escoltar i assimilar el contingut, mentre que el de dalt, té el poder d’escollir allò que vol transmetre, i com ho vol transmetre. La informació transmesa depèn exclusivament de la voluntat d’aquell que explica. Utilitzar una d’aquestes expressions, ens indica quina mena de sistema comunicatiu existeix, o predomina en la nostra societat.

Per trencar amb aquest esquema jeràrquic Mattelart insisteix en la necessitat d’autonòmia dels espectadors perquè siguin capaços d’interpetar i construir la seva pròpia visió, més enllà de la mercantilització dels productes comunicatius. Cal que l’audiència sigui capaç de veure críticament  els continguts de cada programa, l’enfocament de cada informatiu, els interessos que hi ha darrere de tot plegat; com les paraules es paguen, es mesuren, es tergiversen… i es censuren. Així, les paraules d’aquest autor franco-belga ens brinden esperança, noves etiquetes com “Societat dels sabers per a tots i per tots” mostren nous paradigmes de comunicació, on les relacions ja no són jeràrquiques, i els receptors no són passius.

Us deixo una entrevista que li van fer a Mattelart, que tot i l’entrevistadora, val la pena.

 

Anuncis
Etiquetat , , , , ,

2 thoughts on “Mattelart i l’esperança de les paraules

  1. Irene Alcaide ha dit:

    M’ha agradat molt la teva entrada i, sobretot, l’encert d’incorporar l’entrevista amb Mattelart. El tema de la saturació informativa és preocupant perquè tenim el fenomen davant dels ulls, tenims les eines de gestió, però algú s’ha oblidat de donar-nos el manual d’instruccions. Això fa que aprenguem a batzegades i malament. És important observar amb ull crític la informació que veiem, legim i escoltem, però per tenir un ull crític, com diu Mattelart, se n’ha de saber. Ningú no neix ensenyat.

    • rdn02 ha dit:

      gràcies pel comentari Irene. Realment és un tema greu, però paraules com les de Mattelart ens brinden esperança! Tot és possible, només falta voluntat….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

rizoma in nuce

L'embrió del rizoma es crea per ser el punt de partida, després deixa de tenir importància.

Comunicar-se és compartir??

Us convido a acompanyar-me en aquest fascinant viatge al món de la comunicació

COPIA I ENGANXA

Mitjans de comunicació. Història i Actualitat

Xip to Xip

Bloc de la comunicació

EL PODER DE LES PARAULES

MITJANS DE COMUNICACIÓ: HISTÒRIA I ACTUALITAT

Leer nos hará libros......

Anàlisi i reflexió al voltant dels mitjans de comunicació

Des-Informados

Historia y Actualidad de los Medios de Comunicación

acasadellat

Un espai

(Mass)Media

Mitjans de comunicació i cultura popular

ireneuoc

mitjans de comunicació

bocaorella 2.0

bocaorella 2.0 és un espai de reflexió crítica sobre els mitjans de comunicació. Amb aquest blog tinc la intenció de considerar l'estudi dels mitjans de comunicació com quelcom complex que requereix una visió interdisciplinària. Espero doncs, poder aportar alguna cosa interessant!

El peligro amarillo

Blog dedicat a l'estudi dels mitjans de transport de la informació i la seva posterior percepció com a coneixement. Assignatura Història dels mitjans de comunicació UOC 2014. Albert Güell Juanola

wakeupcommunication.wordpress.com/

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Línia Editorial

Mitjans de comunicació, història i actualitat

De Gutenberg a Internet

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Mitjans de comunicació

Recopilem dades per pensar lliurement...

Dissecciona

Una mirada crítica als mitjans de comunicació

%d bloggers like this: