Wolf, teoria crítica vs teoria administrativa

Passat l’equador de les lectures, comencem a dibuixar amb una mica més de claredat i perspectiva els estudis sobre comunicació i els seus mitjans. Però aquest camí no pot continuar sense fer una pausa en la teoria crítica. Ja hem conegut a Adorno i Horkheimer, i per tant, com a màxims representants d’aquesta, ens podem fer una idea d’aquesta reflexió crítica sobre els mitjans de comunicació, la cultura industrial que en deriva i la relació global d’aquests amb la societat. Mauro Wolf en la seva obra “La Investigación de la  comunicación de masas” estableix una comparació d’aquesta teoria, amb la corrent administrativa, representada per autors com Lazarsfeld.

La teoria crítica, ja hem vist que com el seu nom indica, ofereix un plantejament crític i reivindicatiu dels mitjans de comunicació, i també de les metodologies que els han estudiat i els estudien. Per aquesta corrent, original de l’Escola de Frankfurt, davant un fenomen tan complex i inherentment humà com són els mitjans de comunicació cal dur a terme un anàlisi global, que inclogui la totalitat dels elements que hi participen, entre ells els esdeveniments estructurals de la societat. Els autors d’aquesta teoria van polemitzar contra tots aquells que segons el seu parer obviaven la totalitat del fenomen i  per tant, degut a la sectorialització dels estudis, acabaven desenvolupant una funció de conservació de l’status quo.

Imatge

Wolf planteja que una de les corrents que responia a aquestes característiques, i per tant va ser atacada pels de l’Escola de Frankfurt, va ser la teoria administrativa. Aquesta, segons els crítics, i més enllà de la seva perspectiva esbiaixada, enfocaven els seus estudis condicionats pels interessos d’aquells que subvencionaven el seu treball. Per tant, la teoria administrativa optava per interpretar els mitjans de comunicació d’acord amb una finalitat utilitarista. No es tractava de penetrar en el sentit dels mitjans de comunicació i tot el seu entorn, atacant l’abstenció com la teoria crítica, sinó de fer-los comprensibles per poder utilitzar-los i aconseguir uns fins determinats.

Wolf, tot i les evidents diferències de plantejament i objectius de cada teoria, exposa que l’enfrontament entorn la necessitat d’una perspectiva total es deu sobretot a una visió reduccionista de l’altre, ja que, com hem vist, també alguns teòrics de la perspectiva administrativa, com Lazarsfeld, van tenir en compte el context històric i social dels mitjans de comunicació.

Anuncis
Etiquetat , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

rizoma in nuce

L'embrió del rizoma es crea per ser el punt de partida, després deixa de tenir importància.

Comunicar-se és compartir??

Us convido a acompanyar-me en aquest fascinant viatge al món de la comunicació

COPIA I ENGANXA

Mitjans de comunicació. Història i Actualitat

Xip to Xip

Bloc de la comunicació

EL PODER DE LES PARAULES

MITJANS DE COMUNICACIÓ: HISTÒRIA I ACTUALITAT

Leer nos hará libros......

Anàlisi i reflexió al voltant dels mitjans de comunicació

Des-Informados

Historia y Actualidad de los Medios de Comunicación

acasadellat

Un espai

(Mass)Media

Mitjans de comunicació i cultura popular

ireneuoc

mitjans de comunicació

bocaorella 2.0

bocaorella 2.0 és un espai de reflexió crítica sobre els mitjans de comunicació. Amb aquest blog tinc la intenció de considerar l'estudi dels mitjans de comunicació com quelcom complex que requereix una visió interdisciplinària. Espero doncs, poder aportar alguna cosa interessant!

El peligro amarillo

Blog dedicat a l'estudi dels mitjans de transport de la informació i la seva posterior percepció com a coneixement. Assignatura Història dels mitjans de comunicació UOC 2014. Albert Güell Juanola

Què passa?

Mitjans de comunicació. Història i actualitat.

wakeupcommunication.wordpress.com/

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Línia Editorial

Mitjans de comunicació, història i actualitat

De Gutenberg a Internet

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Mitjans de comunicació

Recopilem dades per pensar lliurement...

%d bloggers like this: