Baudrillard, Matrix i la realitat simulada

Milers de persones que van a treballar, tornen a casa, miren la televisió i llegeixen el diari, paguen factures, surten de festa, viatgen, i tornen a treballar… Ens recorda a alguna cosa… però res és el que sembla. Tot forma part d’un engany col·lectiu complex i ben treballat semblant al mite de la caverna de Plató, on els homes viuen enganyats dins la foscor d’una cova, veient passar ombres que representen la realitat. Aquí, les persones també resten a la foscor, però connectades mitjançant un cable endollat al seus cervells, dormen i viuen una il·lusió sofisticada, i molt realista. Les màquines són les que dominen el planeta, i les responsables de crear un món simulat molt aconseguit, on els homes resten enganyats però convençuts de la seva realitat fictícia.  Sona més complicat del que realment és, per sort, el tràiler de més avall ens ho explica (perdoneu els subtitols “xurruteros”) de manera clara i directa. El món de Matrix, el qual us recomano, més enllà de les piruetes, la violència i varis, està ple de referències mitològiques, filosòfiques i culturals. Una joia.

Els germans Wachowski, creadors d’aquesta triologia cinematogràfica, podien perfectament haver-se inspirat en l’obra de Baudrillard, “Cultura y simulacro”. Tots parlen d’una realitat simulada que ha substituït la realitat autèntica; signes d’allò real que han suplantat la seva font original. El món de Matrix substitueix, en la ficció, el món real a través d’unes imatges digitals més que perfectes. Aquestes imatges han aconseguit crear una representació que ha enlluernat a una societat gairebé sencera, i on aquesta resta adormida i convençuda de la seva realitat simulada. Baudrillard denúncia el poder mortífer de les imatges, assassines de la realitat. Els signes visuals copien la realitat, per més tard eliminar-ne de tota referència.

Tot plegat es converteix en un mar de boira, on el real i la mimesi es barregen, on res és el que sembla i les imatges semblen més reals que la pròpia realitat. Si posem els peus a terra, i observem la nostra quotidianitat, pantalles i imatges, reflexos i jocs de colors i llum… Els mitjans de comunicació ens transmeten imatges del món real, d’allò que succeeix arreu, i d’allò que és ficció, però perquè no… podria ser real. Les paraules de Baudrillard ens venen al cap… allò que veiem és una realitat desnaturalitzada, on els límits de la realitat i la ficció són molt prims i es barregen, un simulacre dialèctic amb el que realment podria ser real. Sembla més fàcil continuar dormint dins la cova de Plató, o dins el món de Matrix… però bé, per sort, això és ficció… o no?

Anuncis
Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

rizoma in nuce

L'embrió del rizoma es crea per ser el punt de partida, després deixa de tenir importància.

Comunicar-se és compartir??

Us convido a acompanyar-me en aquest fascinant viatge al món de la comunicació

COPIA I ENGANXA

Mitjans de comunicació. Història i Actualitat

Xip to Xip

Bloc de la comunicació

EL PODER DE LES PARAULES

MITJANS DE COMUNICACIÓ: HISTÒRIA I ACTUALITAT

Leer nos hará libros......

Anàlisi i reflexió al voltant dels mitjans de comunicació

Des-Informados

Historia y Actualidad de los Medios de Comunicación

acasadellat

Un espai

(Mass)Media

Mitjans de comunicació i cultura popular

ireneuoc

mitjans de comunicació

bocaorella 2.0

bocaorella 2.0 és un espai de reflexió crítica sobre els mitjans de comunicació. Amb aquest blog tinc la intenció de considerar l'estudi dels mitjans de comunicació com quelcom complex que requereix una visió interdisciplinària. Espero doncs, poder aportar alguna cosa interessant!

El peligro amarillo

Blog dedicat a l'estudi dels mitjans de transport de la informació i la seva posterior percepció com a coneixement. Assignatura Història dels mitjans de comunicació UOC 2014. Albert Güell Juanola

Què passa?

Mitjans de comunicació. Història i actualitat.

wakeupcommunication.wordpress.com/

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Línia Editorial

Mitjans de comunicació, història i actualitat

De Gutenberg a Internet

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Mitjans de comunicació

Recopilem dades per pensar lliurement...

%d bloggers like this: