Chomsky i les guerres oblidades

Les ferides, la mort, la por, la destrucció, la ràbia, la venjança, l’impotència, l’odi, la tristesa, la buidor…. són elements lligats a totes les guerres del món. Conflictes entre pobles, conflictes entre ideologies, conflictes entre cultures… han estat i són una constant en la història de la humanitat. Després de tants anys no hem sabut ser capaços de trobar la fórmula per evitar-les i superar-les. Si que hem creat meravelles tècniques com els mitjans de comunicació. Que succeeix quan barregem la inherent cruesa d’una guerra amb la cerca constant de beneficis del model de propaganda?

Noam Chomsky ens exemplifica la importància dels mitjans de comunicació, i del paper que desenvolupen a través d’exemples com el  conflicte de Laos. A través de les seves reflexions hem vist que la manera d’informar pot marcar un abans i un després entre la societat, i la seva història. Aquest autor nord-americà ens ensenya com la majoria de mitjans de l’època van tergiversar els fets, manipulant, ometent, alterant dades i informacions destacades en el desenvolupament dels fets. A través de la informació (o desinformació) dels mitjans occidentals van crear una nova realitat a partir dels seus interessos, diferent o si més no distant a la que es vivia a zones de Laos, Vietnam i Cambodja, convertint els individus que la van patir en víctimes dignes i indignes.  I els ciutadans de l’època van caure completament a la ficció emesa pels mateixos.

ImatgeChomsky ens demostra així, el poder dels mitjans de comunicació i la força dels interessos dels que estan al poder. La brutalitat d’una guerra, agreujada per la tècnica, és una eina de doble fil en mans dels mitjans de comunicació. Per desgràcia, sovint rau en les seves emissions i publicacions, la reacció de la societat, l’elaboració de la història, o pel contrari, la manca de tot això. No em d’oblidar que tot i que aquest autor ens parla d’uns fets relativament llunyans, avui en dia casos com els d’Iraq i l’Afganistan ens demostren que part de les seves teories, tristament, encara són vàlides.

 

Etiquetat , ,

Deixa un comentari

rizoma in nuce

L'embrió del rizoma es crea per ser el punt de partida, després deixa de tenir importància.

Comunicar-se és compartir??

Us convido a acompanyar-me en aquest fascinant viatge al món de la comunicació

COPIA I ENGANXA

Mitjans de comunicació. Història i Actualitat

Xip to Xip

Bloc de la comunicació

EL PODER DE LES PARAULES

MITJANS DE COMUNICACIÓ: HISTÒRIA I ACTUALITAT

Leer nos hará libros......

Anàlisi i reflexió al voltant dels mitjans de comunicació

Des-Informados

Historia y Actualidad de los Medios de Comunicación

acasadellat

Un espai

(Mass)Media

Mitjans de comunicació i cultura popular

ireneuoc

mitjans de comunicació

bocaorella 2.0

bocaorella 2.0 és un espai de reflexió crítica sobre els mitjans de comunicació. Amb aquest blog tinc la intenció de considerar l'estudi dels mitjans de comunicació com quelcom complex que requereix una visió interdisciplinària. Espero doncs, poder aportar alguna cosa interessant!

El peligro amarillo

Blog dedicat a l'estudi dels mitjans de transport de la informació i la seva posterior percepció com a coneixement. Assignatura Història dels mitjans de comunicació UOC 2014. Albert Güell Juanola

wakeupcommunication.wordpress.com/

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Línia Editorial

Mitjans de comunicació, història i actualitat

De Gutenberg a Internet

Mitjans de comunicació digital. Història i actualitat

Mitjans de comunicació

Recopilem dades per pensar lliurement...

Dissecciona

Una mirada crítica als mitjans de comunicació